16 Kasım 2008 Pazar

Christian Louboutin



Fall 2008 girimde Pvc leggingslerden bahsederken Victoria Beckham fotoğrafının altına "kırmızı tabanlı ayakkabılara da bayılıyorum" yazmıştım. Soranlar oldu konuyu açayım dedim.
Bu ayakkabıların buluşu Christian Louboutin adlı tasarımcıya ait. Tasarımcı 1979 yılında Paris sokaklarında daha bir çocukken gezerken, Okyanus sanatları müzesi (Museum of Oceanic Art) önündeki tabelada yabancı turistler için yazılmış "Lütfen müze önündeki ahşap zemini çizmeyiniz" yazısını görür. Bu yazıdan çok etkilenen tasarımcı yaşıtlarından farklı olarak okul defterlerini ayakkabı çizimleriyle doldurmaya başlar.
Paris'in sosyete partilerine ve danslarına katılmaya başlayan ve sosyete mensubu insanlara ayakkabılarını satmaya çalışan ancak henüz 16 yaşlarında olan tasarımcı bu konuda o yıllarda çok da başarılı değildir.
Chanel'in ve Staint Laurent'in tasarım okullarında eğitimini sürdürür.
Çeşitli tasarımcıların yanındaki çıraklık döneminden sonra Charles Jourdan'ın yanında çalışmış ve ilerleme kaydedince serbest çalışmaya başlamıştır. İlk mağazasını Paris'te açar ve mağaza seçkin mağazalardan biri haline dönüşür, bunun sebebi sadece tasarımları değildir, mağazasında müşterilere bedava kahve de dağıtılmaktadır. Daha sonra ünlü tasarımcı Roger Vivier'le de çalışma fırsatı yakalar.

Bir defile sırasında ayakkabılardan birisinde bir şey eksikmiş gibi hisseden tasarımcı asistanının Chanel kırmızı ojelerini farkeder ve hemen ojeyi kendisinden ister. Ayakkabının tabanını ojeyle kırmızıya boyayan tasarımcı böylece imzası haline gelecek tasarımını tamamlamış olur.
Bildiğim kadarıyla Türkiye'de de Louboutin tasarımları Beymen mağazalarında satılmaya başlanmıştı uzun bir süre önce. Ayrıca Steven Madden ve Aldo gibi markalarda sık sık Louboutin'in tasarımlarını taklit eder. Tabiki, neyi taklit ettiklerinin farkında olmayan yerli markalarımızı saymıyorum bile :)

Hiç yorum yok:

Blog Widget by LinkWithin